Eind 2018 startte Sidney met het Information Security Traineeship.
Zijn interesse in Information Security is begonnen tijdens zijn bachelor opleiding Safety & Security Management. Tijdens de opleiding heeft hij kennis kunnen maken met de verschillende aspecten van veiligheid:
Risk Management, Criminologie, Cyber Security en Intelligence studies.
Hij heeft tijdens zijn opleiding fundamentele kennis kunnen opdoen over information- en cyber security. Daarnaast werd hij tijdens zijn afstudeerstage bij Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie gefascineerd door het werk van een ethical hacker en social engineer.
Na het afronden van zijn studie is Sidney gestart aan het Information Security Traineeship. Tijdens de 8-weekse opleiding van het traineeship is Sidney weer in aanraking gekomen met Ethical Hacking, waar zijn passie om zich in dat vakgebied verder te ontwikkelen is gaan groeien.

Is jouw organisatie nog op zoek naar een Ethical Hacker?
Neem contact met ons op voor een kennismaking met Sidney uit Den Haag. Klik hier. 

In deze blog vertelt Sidney ons over zijn keuze voor Ethical Hacking, welke stappen hij neemt om meer te leren over dit vakgebied en hoe hij van zijn passie zijn beroep wil maken.

Waarom heb je gekozen voor het Information Security Traineeship van Trainee Factory?
Zoals hierboven omschreven is mijn interesse in Information Security begonnen tijdens mijn bachelor opleiding. De onderwerpen die mij voornamelijk aanspraken waren cyber security en intelligence studies. Tijdens mijn opleiding heb ik fundamentele kennis kunnen opdoen over information-en cyber security. Ik miste toen de diepgang om meer te leren over deze vakgebieden. De minor intelligence studies heeft mij een richting gegeven waar ik mijzelf uiteindelijk in zie werken. Hierbij kun je denken aan: veiligheids-en inlichtingen diensten, politie, Ministerie van Defensie.

Na het afronden van mijn studie ging ik op zoek naar een passende uitdaging. Hier sprong Trainee Factory met haar traineeship bovenuit. Ik werd erg nieuwsgierig en heb contact opgenomen. Wat mij erg aansprak over de vacature was de diepgang binnen de verschillende vakgebieden.  Gedurende het 8-weekse traineeship hebben we negen trainingen gevolgd. Variërend van ééndaagse trainingen tot trainingen van drie à vier dagen. Inmiddels heb ik vier van de zes certificaten behaald (Privacy & Data Protection Foundation, Ethical Hacking Foundation, Lean Six Sigma Yellow Belt en Information Security Foundation). Tijdens de Ethical Hacking Foundation merkte ik dat ik graag alle opgedane kennis in de praktijk wilde brengen en hier meer over wilde leren. En zodoende ging ik aan de slag.

Waarom Ethical Hacking?
Tijdens mijn afstudeerstage bij Defensie Bewakings-en Beveiligingsorganisatie (DBBO) ben ik in contact gekomen met een ethical hacker. Hij liet mij zien wat zijn werk inhoudt en kon mij mooie en interessante verhalen vertellen over zijn vak. Hier was ik door gefascineerd.

Wat mij voornamelijk aansprak was de term offensive security. “The best Defense is a good Offense”. In andere woorden: Door middel van Offensive skills (hacken) een bedrijf of organisatie beter kunnen beveiligen tegen aanvallen van binnen en buiten.

Dit is in mijn optiek de beste methode om de digitale weerbaarheid van een bedrijf of organisatie te vergroten. Wat mij naast de term offensive security aansprak was de hackers mindset. De capaciteit om mezelf in de schoenen te kunnen plaatsen van een aanvaller of crimineel door te bedenken op wat voor manier ik kwaad zou kunnen doen. Deze mindset geeft mij de ruimte om mijn enthousiasme, vindingrijkheid en creativiteit de vrije loop te laten waardoor ik hier helemaal in kan opgaan.

Zijn er al stappen die je hebt ondernomen om hier meer over te leren?
Na het behalen van de Ethical Hacking Foundation ben ik aan de slag gegaan om mezelf te verdiepen in het hacken. Tijdens het traineeship heb ik alles geleerd over netwerken, hoe computers communiceren en informatiebeveiliging. Hierdoor werd de vertaalslag naar het hacken beter behapbaar. Door middel van boeken, forums en tutorials heb ik mezelf het een en ander kunnen aanleren. Nadat ik mijn passie bekend heb gemaakt bij Dennis, heb ik de mogelijkheid gekregen om mezelf verder op te leiden. Ik volg momenteel een online hands-on cursus over ethical hacking en penetration testing waardoor ik meer begeleiding krijg in het leren van dit vak.

Van Information Security Officer naar Ethical Hacker, hoe heb je deze keuze aangepakt met Trainee Factory?
Wat erg fijn is aan Trainee Factory is dat er wordt meegedacht en dat er wordt geluisterd naar de wensen van de trainee. Na een aantal gesprekken te hebben gevoerd bij potentiele opdrachtgevers was er steeds iets wat er voor mij miste. Het stukje ethical hacking en technische diepgang kwam niet aan de orde. Hier hebben Dennis en ik meerdere keren over gespard. Ik heb de mogelijkheid gekregen om mijn passie te achtervolgen en mezelf hier verder in op te leiden. Hier ben ik erg blij om!

Wat heb je allemaal geleerd in het Traineeship dat je ook kunt meenemen met de verdiepingsslag in Ethical Hacking?
Tijdens het traineeship hebben we een goede basis gelegd in het begrijpen van netwerken, informatiebeveiliging, data protection en ethical hacking. Het traineeship is essentieel geweest voor mij om de vertaalslag te maken naar ethical hacking.

En hoe nu verder?
Graag ga ik bij een opdrachtgever aan de slag in regio Den Haag. Mijn doel is om ethical hacker/ penetration tester te worden, zodat ik van mijn passie mijn beroep kan maken. Ik ben ervan overtuigd dat ik een goede bijdrage kan leveren aan de digitale weerbaarheid voor een organisatie of bedrijf.