Maak kennis met Jake (22 jaar). Jake behaalde vorig jaar zijn Bachelor Liberal Arts and Sciences. Met zijn diploma op zak stond hij voor de keuze om te beginnen aan een master of rondsnuffelen op de arbeidsmarkt. Hij koos er uiteindelijk voor om werkervaring op te doen binnen de wereld van IT. Zijn passie voor IT heeft zich ontwikkeld tijdens zijn minor Informatiekunde. Hierin kreeg hij de mogelijkheid om deel te nemen aan de creatie en projectbegeleiding van een applicatie. Gedurende zijn zoektocht naar een passende functie stuitte hij op Mendix.

Wil jouw organisatie een eigen Mendix team starten of het team uitbreiden? Neem contact met ons op voor een kennismaking met Jake. 

De zoektocht… Hoe kwam je terecht bij Mendix?

Als afgestuurde met een interesse in IT liggen de traineeships voor het oprapen, alleen is het een enorm uitgebreide branche en moest ik opzoek naar een onderdeel dat goed bij mij past. Gedurende de zoektocht naar een combinatie van programmeren en consultancy/business stuitte ik op Mendix. Een platform waar ik nog nooit van had gehoord, maar waarmee ik de dag daarna een kleine werkende applicatie had ontwikkeld. Tijdens mijn studie had ik al geoefend met het maken van applicatie demo’s, alleen waren deze niet volledig functioneel omdat ik een deel van de codeerervaring miste. Ik stond versteld van de toegankelijkheid van het Mendix platform en kon niet wachten om meer applicaties te bouwen.

Wat heb je geleerd tijdens de eerste 8 weken van het Mendix Traineeship?

Tijdens het traineeship wordt je opgeleid tot Mendix Business Consultant / Mendix Business Engineer. Ik leerde naast de fijne kneepjes van Mendix, mij allround te ontwikkelen binnen de IT. Je werkt tijdens het traineeship niet alleen aan de hard skills (zoals het behalen van het Mendix Rapid Developer certificaat), maar je gaat ook aan de slag met een handvol soft skills die van belang zijn voor de sociale kant van het werk als Mendix Business Consultant. Je bent als Mendix Business Consultant de link tussen de business en IT.

Hoewel het gros van de aandacht gedurende de trainingen uitging naar Mendix, is het werken met JavaScript en CSS van even waardevolle aanvulling geweest. Zeker gezien de mogelijkheden die het Mendix platform biedt om buiten de lijntjes te kleuren.

Welk onderwerp sprak je het meeste aan tijdens de Mendix bootcamp?

Gedurende de bootcamp kwam ik in aanraking met de Agile manier van werken. In kleine scrum teams moesten wij een applicatie ontwikkelen en gedurende dit proces rekening houden alle onderdelen van de Agile methodiek. Hetgeen wat mij voorafgaand aan de bootcamp nog onbekend was, maar wat ik sindsdien niet meer los kan zien van het ontwikkelproces. Door de korte sprints en het nauwe contact met de Product Owner waren wij in staat om een applicatie op maat op te leveren. Het werken aan een praktijkcasus onder begeleiding van Mendix Expert Services medewerkers heeft ervoor gezorgd dat we het platform enorm snel onder de knie hadden. De praktijkcasus zorgde ook voor dat de waarde van een scrumteam snel zichtbaar was. Het functioneren in een Scrum team is een competentie die van veel waarde is voor mijn persoonlijke ontwikkeling.

Heb je naast het traineeship nog andere trainingen gevolgd om jezelf te ontwikkelen?

Ja zeker. Ik heb na het Mendix bootcamp extra cursussen gevolgd m.b.t. web development. Door de kennis die ik heb opgedaan tijdens het traineeship en deze cursus, heb ik sinds kort mijn eerste website gelanceerd. Dit proces heeft mij weer nieuwe kennis opgeleverd die ik kan toepassen bij het ontwikkelen in Mendix.

Welke kant wil je op met de ervaring die je nu hebt?

Ik zou graag bij een leuke opdrachtgever aan de slag gaan, waarbij ik me verder kan ontwikkelen in Mendix. Dat is mijn volgende stap. Het ontwikkelen van applicaties is langzaam uitgegroeid tot een passie. Er zou niks leukers zijn dan uiteindelijk bij te kunnen dragen aan een applicatie die gebruikt wordt door een grotere groep mensen dan mijn vriendengroep.

Daarnaast zou ik in een volgende opdracht meer willen leren over de UX/UI kant van het development proces. Een functionerende applicatie heeft prioriteit, maar als de applicatie vervolgens niet gebruiksvriendelijk is haken veel mensen af. Daarin zou ik een verschil willen maken. (Tot die tijd ga ik vol plezier verder met het ontwikkelen en perfectioneren van kleine applicaties. Net zo lang totdat mijn gehele sociale cirkel minimaal 1 keer gebruik heeft gemaakt van de Mendix Sandbox modus.)