Is uw organisatie op zoek naar een enthousiaste en leergierige junior software developer? Neem contact met ons op voor een kennismaking met Mick. Klik hier.

Stel je voor..
Ik ben Mick, 28 jaar, afgestudeerd met een Master Wijsbegeerte. Bij Trainee Factory ben ik actief als Full Stack C# Software Development trainee.

Van een Master Wijsbegeerte naar Software Developer?
Binnen de Master Wijsbegeerte heb ik mijn abstract- en analytisch denkvermogen verder kunnen ontwikkelen. Veel Wijsbegeerte alumni komen in de IT terecht, net als ik. Teksten die zaken proberen te omschrijven waar nog geen woorden voor uitgevonden zijn, gebruiken argumentatieve structuren die een wiskundige aard hebben. Dit spanningsveld tussen letter en symbool, chaos en orde en syntax en semantiek is een spanningsveld waar de Software Developer zich ook in begeeft. Software Development en Wijsbegeerte vereisen beide een geduldige en aandachtige toewijding voor details zonder in de details te verdwalen, wat een Developer snel kan overkomen. Hierdoor voelt de overgang van Wijsbegeerte naar Software Development voor mij heel natuurlijk aan.

De opleidingsfase van traineeship is afgelopen. Hoe vond je het gaan?
Ik heb mijn opleiding van 7 weken tot Full Stack C# Software Developer inmiddels afgerond. Tijdens het traineeship hebben we ons bezig gehouden met de C# fundamentals en het programmeren in C#. Aan het eind van de opleiding stond het Programming in C# examen gepland, welke ik behaald heb. Het belangrijkste dat ik geleerd heb is om te denken als een developer. Zo werk ik nu al een maand in een software ontwikkelingsbedrijf in Utrecht, waar de code complex is en de uitdagingen dat ook zijn. Nu ik na deze 4 maanden via klassikale lessen en intensieve zelfstudie heb geleerd hoe het is om te denken als een developer, hoe je bepaalde problemen kan analyseren en oplossen, haal ik veel plezier uit mijn werk.

Wat sprak jou het meest aan tijdens de opleiding? Heb je bijvoorbeeld idee welke kant je op wil met het traineeship?
De focus van het traineeship ligt op de syntax van C#. Het is een backend taal die daar vooral zijn kracht heeft. Echter wordt C# ook in combinatie met frontend-talen steeds populairder. Om de veelzijdigheid van te taal te kunnen benutten moet je de taal eerst kennen. Ik wil applicaties kunnen bouwen. Van database tot de UI, het is allemaal onderdeel van programmeren.

In wat voor rol zou je graag willen werken? En waar wil je naartoe groeien?
Het is voor mij nog te vroeg om te kunnen zeggen welke rol mij het meeste aanspreekt. Nu ik een maand aan de slag ben kan ik die differentiatie al enigszins maken, maar er zijn zoveel technologieën en technieken die allemaal geïntegreerd kunnen worden met Microsoft. Ik heb pas het topje van de ijsberg gezien. En dat is heel erg tof, weten dat er nog zo veel is om te leren en te ontdekken.

Kun je vertellen wat voor ervaring je op jouw eerste opdracht als Software Developer hebt opgedaan?
Bij het software bedrijf in Utrecht heb ik veel van mijn theoretische kennis in praktijk kunnen brengen onder begeleiding van een senior programmeur. Ik merkte dat ik veel beter was geworden in het lezen van code, weten wat er gebeurd. Ik kon daardoor lokaliseren waar nieuwe functionaliteiten moesten worden toegevoegd en ik was efficiënter in het debuggen van de applicatie.  Ook heb ik veel manieren geleerd waarop ik mijn code cleaner en efficiënter kan schrijven. Ik kreeg de opdracht mee om een portaal te bouwen dat monitoring van informatie en CRM-data inzichtelijk maakt voor alle klanten. Aan de hand van ASP.Net Core hebben we binnen een MVC-framework een webapplicatie gebouwd, welke ook als mobiele applicatie beschikbaar is voor gebruikers. Tijdens het project hebben we in C# code geschreven, waarbij de applicatie een volledige koppeling heeft met Azure DevOps, dit maakt CI/CD via Git en Unit Testing mogelijk. Verder is gebruik gemaakt van API’s via JSON en Microsoft Dynamics 365 via XML, om  deze data inzichtelijk te maken met HTML, Bootstrap CSS en Javascript.

Welke bagage neem je nu mee naar jou volgende opdrachtgever?
De dynamiek tussen geconcentreerd naar je code kijken en een open houding aannemen tegenover je collega programmeurs is een leuke dynamiek om jezelf in te bewegen. Als ik te lang met mijn hoofd in de code zit merk ik dat ik wegdrijf van de kern en problemen op een ingewikkelde manier ga oplossen. Als ik alleen op anderen gericht ben, dan krijg ik zelf niets gedaan.

Het gaat dus niet alleen om de kennis van de C# syntax, die de absolute mogelijkheidsvoorwaarde is om te programmeren. Het gaat veel meer om de semantiek. Wat betekent deze regel code en hoe interacteert die code met mijn andere regels. Je maakt constant keuzes die je moet kunnen verantwoorden, voor jezelf en voor je team. Ik ben hier goed in geworden door 3 jaar lang tijdens mijn studie iedere dag de meest ingewikkelde teksten te lezen, hierover te discussiëren met mijn medestudenten en er een coherent verhaal uit te destilleren dat ik dan in mondelinge examens voor mijn professoren moest verantwoorden.

Wat lijkt je leuk om bij een volgende opdrachtgever te gaan doen?
Ik ben op zoek naar een dynamische en complexe omgeving waar de stip op de horizon bekend is, maar hoe we er gaan komen nog volledig open ligt.